Tork Nedir? Tork ile Beygir arasındaki Farklar

Tork nedir? Tork: aracın hızlanmasını sağlayan ve motor içerisinde bulunan krank milini çeviren güçtür. Araçların ilk kalkıştan itibaren daha hızlı ivmelenmesini sağlar. Bu sadece hız için değil, seyir halinde arabanın tekrar ivmelenmesi için, çekiş gücü için de torka ihtiyaç duyulur. Gündelik hayat içerisinde bisiklet pedalı çevirmek için gereken kuvvet torktur. Tork vektörel bir büyüklüktür ve birimi Newton-metre olarak ölçülür. 



İster benzinli, ister dizel ister hibrit olsun tüm motorlar belli miktarda beygir gücü ve tork üretir. Beygir gücü ve tork gücü birbiriyle ilişkili olduğu kadar birbirinden ayrılamaz iki güçtür. Her ikisi de motor gücünü farklı şekillerde ifade eder. Tork, bir motorun beygir gücünün hesaplanmasında bile kullanılır. 
 
Tork çıkışı, motorun boyutu ve çalışması için nasıl tasarlandığı da dahil olmak üzere birçok değişkenin sonucudur. Basit bir ifadeyle, bir motorun torku ne kadar fazlaysa, çekme ve yokuş tırmanma gibi zor işler için o kadar uygun olur. Bu nedenle tork özellikle kamyon gibi ağır yük taşıyan araçlarda büyük önem taşımaktadır.

İlgili Bağlantı: Tork Gücü vs Beygir Gücü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Araç markalarının tüm logoları ve anlamları

2020 Passat Business ile İmpression Arasındaki Farklar!

2022 Skoda Kamiq Bagaj Hacmi